Hívjon minket és segítünk megtalálni a legmegfelelőbb megoldást!

Örülhet, aki eddig várt a Babaváró hitellel

04 szept
Babaváró

Örülhet, aki eddig várt a Babaváró hitellel

Ahogy vártuk, októberben tovább csökken a Babaváró hitel kamata, így a visszafizetendő kamattámogatás összege is. Ez akkor lehet lényeges, ha nem születik gyermekünk a hitel futamidejének első 5 évében. Emiatt továbbra is érdemes lehet várni azoknak, akiknek nem sürgős a hitel. Sőt, Babaváró októberi 3,81%-os kamata már nagyon komoly versenytársa lehet a személyi kölcsönöknek is.

Augusztusban a Babaváró hitel további kamatcsökkenését vártuk, ami be is következett: októbertől a hitelt már 3,81%-os induló kamattal lehet igényelni. Mivel a konstrukció alapból kamatmentes, ennek csak akkor lenne jelentősége, ha valami miatt vissza kellene fizetnünk a kamattámogatást – például, ha nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében.

Mekkora előnyt jelenthet az új kamat a Babaváró hitel visszafizetésekor?

A kamat a Babaváró hitel júliusi bevezetése óta folyamatosan csökkent. Míg a konstrukció indulásakor 4,73%-os kamatszinten, addig októbertől 3,81%-os kamaton lehetne megigényelni a kölcsönt.

A csökkenés a kamattámogatás összegében 400 ezer forintos megtakarítást eredményezne 5 év alatt, ennyivel kevesebbet kellene visszafizetnünk – például, ha nem születik gyermekünk – egy októberi Babaváró hitelre, mint egy júliusira. A szeptemberi igényléshez képest is 200 ezer forinttal jobban járunk, ha inkább megvárjuk a kérelmünk beadásával a következő hónapot.

Mit érdemes igényelni, személyi kölcsönt vagy Babaváró hitelt?

A 3,81%-os kamatszint még kedvezőbbnek tűnik, ha megnézzük, jelenleg milyen költséggel lehetne igényelni személyi kölcsönt. A Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátora alapján jelenleg 6,95% a legkedvezőbb kamat.

Ha nem születik gyermekünk egy Babaváró hitelnél, akkor „csak” a kamattámogatást kell visszafizetnünk, melynek mértéke jóval alacsonyabb, mint a személyi kölcsönök jelenlegi kamata. Így gyermekszületés nélkül is nagyon jó alternatívája lehet a konstrukció egy személyi hitelnek. Egy 2,9 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön példáján keresztül hasonlítjuk össze a két hitelt.

Egy Babavárónál – ha nem születik gyermek – az 5. évet követően megemelkedik a kamat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy lesz gyermekünk, de szeretnénk részesülni a konstrukció kamatelőnyeiből, akkor érdemes ezt a futamidőt választani. A felvehető hitelösszeg 2,9 millió forint lehet 5 éves futamidő esetén, mivel a Babaváró maximális törlesztőrészlete havi 50 ezer forint.

A példánkban szereplő Babaváró hitelre 117 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnünk összesen, mint a személyi kölcsönre, ez nagyságrendileg 25% költségmegtakarítást eredményezne a futamidő alatt.

Hogyan alakulnak a kamatok a jövőben?

A Babaváró hitel kamata az 5 éves állampapírhozamoktól függ, melynek mértéke az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent. A jelenlegi gazdasági helyet azonban igen bizonytalan, nem tudjuk milyen irányba fognak elmozdulni a hozamok:

  • A nemzetközi gazdasági mutatók romlása.
  • A forint folyamatos leértékelődése.
  • Az USA-ban, Németországban inverz állampapír hozamgörbék alakultak ki (rövid lejáratra magasabb hozam érhető el, mint hosszú lejáratra).

Ezek a tényezők hatására elképzelhető a kamatok emelkedése és csökkenése is. Emiatt ne tudhatjuk, hogy ez a kedvező állapot mennyi ideig marad meg – esetleg további kamatcsökkenés következik-e be.

Az biztos, hogy érdemes megvárni az októbert Babaváró hitelünk igénylésével. Sőt, érdemes lehet átgondolni, hogy kisebb összegű személyi kölcsönt helyettesítsünk a konstrukcióval. Ebben az esetben még úgy is jobban járhatunk, ha nem születik gyermekünk. Ezt azonban nagyon át kell gondolni, Babaváró hitelt ugyanis csak egyszer igényelhetünk, vagyis a maradék összeget már nem tudjuk egy második kölcsön keretében felvenni.

Forrás: Bankmonitor.hu